Israil Devletinin asiri ve siddet politikasina karsi Küresel Siddetsiz Direnis Hareketi

11
2426

FILISTIN

Israil Devletinin asiri ve siddet politikasina karsi 
Küresel Siddetsiz Direnis Hareketi

Bugün Gazze’de yasananlar Filistinlilerin nasil bir çikmazin ve dehsetin karsisinda olduklarini bir kez daha gözler önüne sermistir. Bu durumda, her iki tarafi da esit sekilde hakli ya da haksiz görmekle ya da güçlü ve kararli hiç bir dis müdahale olmaksizin dogrudan müzakerelerden bir sonuç çikmasini ümit etmekle kalamayiz. Yanlis bir tarafsizlik tavrini ya da aciz seyirci konumunu benimsemek, aslinda herseyi oluruna birakip sadece her krizden, her katliamdan sonra durumun kötüye gittigini, baris müzakerelerinin bosa çiktigini ve Filistinlilerin kaderinin her gün biraz daha kötülestigini gözlemlemekle yetinmek demektir.

Dünyada ve özellikle Bati’da Filistin halkina destek derneklerinin sayisi tahmin etmedigimiz kadar çok. Ancak, görünen o ki, bütün bu organizasyonlar ortak bir görüs ve strateji belirleyememektedirler. Konuyla ilgili tartismalarda, çatisma sebeplerinin tahliliyle direnis prensipleri belirlenmesi, bazen de gerekli araçlarin biraraya getirilmesi ya da çözüm önerileri birbiriyle karistiriliyor. Bu sartlar altinda, bir söylem gelistirmekte temel alinacak, çok boyutlu bir harekete yönlendirecek olan birlesik ve saglam bir cephe kurmak için net ve ortak bir platform olusturmak çok zor.

Bu çatismayi, kabul görmüs uluslararasi temel hukuk çerçevesi dahilinde çözümlemek için hepimizin üzerinde çok iyi anlastigi bir takim prensipleri dile getirerek ise baslamak gerekiyor :

1.    Her ne kadar bu çatismanin, Yahudi, Hiristiyan ve Müslüman herkes için esit din özgürlügüne ve inanan ve inanmayanlar için vicdan özgürlügüne saygi duymayi zorunlu kilan dinî bir boyutu olsa da, esas olarak Israil-Filistin çatismasi temelde siyasî bir çatismadir.
2.    Ortada bir zalim (Israil devleti) bir de mazlum (Filistin halki) vardir.
3.    Filistin direnisi fiilen mesrudur.
4.    Filistinlerin Devlet ve özgürlük hakki vardir.
5.    Önerilen çözüm ne olursa olsun, Filistinlilerin esit sayginligi hak ve muamelenin de esit olmasini gerektirir.
6.    Geri dönmek, topraklarindan çikarilan Filistinlilerin dogal hakkidir.
7.    Sözlesmemiz her türlü irkçiligin (Yahudi karsitligi, Arap karsitligi, Hiristiyan ya da Müslüman, vs. karsitliginin) sartsiz ve esit bir sekilde reddedilmesi üzerine kuruludur.


Bu yedi temel prensipten yola çikarak yerel, bölgesel ve ulusal birlikler olusturulabilir. Daha sonra her birlik, kendi yerel/küresel direnis hareketinin öncelikli hedeflerini belirleyebilir. Ingiltere, Fransa ve Amerikayla Avrupa’nin bazi bölgelerinde olusturulan düzenleme kurullari ya da “koordinasyon” bürolari örnegi her ülkeye, her kitaya yayilmasi zorunludur. Zira Israil-Filistin yerel çatismasinin bütün dünyanin siyasî ve iktisadî gerçekleri üzerinde küresel bir etkisi vardir. Olusturulacak bu bölgesel, ulusal ve uluslararasi düzenleme kurullarinin baslica hedefleri sunlar olmalidir:

1.    Ortadogu’daki durum hakkinda web sitesi, e-bülten, konferans, video, kitap, vs. yoluyla devamli haber yayinlamak; kriz durumlari ve basin yorumlari ötesinde bu çatismada neyin oynandigi hakkinda vatandaslik bilinci gelistirmek ve devamliligini saglamak.
2.    Dünya genelinde siddetsiz direnisin araçlarini belirlemek (boykot olasiligi ve yürüyüs, siyasîlerle görüsmeler gibi somut eylemleri koordineli bir sekilde yürütmek). Bazi organizasyonlar bu tür girisimlerde bulunmus, ancak kriz dönemleri disinda yeterli güçbirligi saglanamamistir.
3.    Altyapi, okul gibi imkânlari gelistirme ve yeniden yapilandirma projeleri için finansal destek hareketini seferber edip bu projeleri yakindan takip etmek.


Gazze’deki son olaylar ve Dogu ve Bati hükûmetlerinin tavirlari fazlasiyla yaygin pasiflik ve iki yüzlülügün bu çatismaya bir çözüm bulmayi saglamayacagini açikça göstermistir. Israil devleti, Amerika’nin ve bir takim Avrupa hükûmetlerinin destegiyle, sanki kimsenin konusma cesareti gösteremedigi, gerçegi ifade edemedigi, kabul edilmezi kinayamadigi bir entellektüel terör ortami dayatmis gibi gidiyor hersey. Oysa dünyada insanlar gittikçe daha az oyuna geliyor. Artik medya tarafindan beyin yikamaya maruz kalmayi ya da aciz seyirci konumuna indirgenmeyi reddeden vatandaslari duyarli olmaya çagirmak ve seferber etmek bugün mümkün. Artik bizim görevimiz, prensiplerimizi açikliga kavusturmak, direnisin araçlarini belirlemek ve faaliyetlerimizi düzenlemektir. Yeni bir takim ulusal tecrübeler bu sürecin genellestirilebilecigini gösteriyor. Yillarin tecrübesine sahip organizasyonlari, yeni olusumlari ve bireyleri, açik bir hedefi ve söylemi olan, daha kapsamli ve daha etken ortak eylemler öneren bölgesel ve ulusal düzenleme kurullari ve koordinasyon komiteleri yoluyla bu küresel hareketin olusturulmasinin sart oldugunu görmeye çagiriyoruz. Siyasî oyunlari da bölünmeleri de ayni sekilde reddetmemiz gerekiyor: ortak prensiplerin bulustugu bir platform olusturmak bu ortak sözlesmeyi açikliga kavustururken eylemlerimizle bu küresel direnisin kararliligini göstermeliyiz.

Zira biz, Filistinliler asagilanirken, haklari inkâr edilirken, magdur edilip gaddarca kurban edilirken maruz kaldiklari utanç ve dehseti öylece durup seyredemeyiz. Küresel Siddetsiz Direnis Hareketini baslatiyoruz,

Dünya genelinde kamuya malolmus sahsiyetleri (aydinlari, sanatçilari, vs), aktivistleri ve sade vatandaslari, ayrica, bireylerin ve halklarin hak ve onurlarini korumayi kendilerine dert edinen ve, Israil’in sömürgeci ve apartheid politikasi sonucunda yeni bantustanlar haline gelen isgal altindaki topraklarda her gün Filistinli siviller  öldürülürken, hapsedilirken ya da asagilanirken, Dogu ve Bati devletlerinin suçortagi suskunlugu karsisinda pasifligi reddeden tüm organizasyonlari bu Harekete katilmaya davet ediyoruz.

Halkin seferberliginin basarili olmasi ancak ve ancak uluslararasi ve küresel olmasina baglidir.

Bu çagriyi imzalayin, bilinmesini saglayin, etrafinizdaki insanlari bilgilendirin. Mevcut organizasyonlara katilin, bulundugunuz yerde yeni organizasyonlarin olusmasina yardimci olun. Bilgilendirme faaliyetlerini ve dünya yüzünde sivil ve politik direnisi artirin.

 

 First Signatories :

 
Karen Amstrong (UK), Moazzam Beg (UK), Tariq Ramadan (UK), Michael Hudson (USA), Tariq Modood (UK), Michael Warschawski (Jerusalem), Jean-Claude Meyer (France), Francois Houtart (Belgique), Ibrahim Kalin (Turquie/USA), Ziauddin Sardar (UK), Fareed Elshayyal (UK), Syed Faiyazuddin Ahmad (UK), Jeremy Henzell-Thomas (UK), Wilfried Mourad Hoffman (Germany), Roger Abdul Wahhab Boase (UK), Elfatih A.A/Salam, International Islamic University Malaysia (Malaysia), Ahmad Abuljobain (UK), Iftikhar H. Malik (UK), Sergio Yahni (Jerusalem), Lea Tsemel (Jerusalem), Nassar Ibrahim (Beit Sahour), Ahmad Jaradat (Hebron), Harfiyah Haleem (UK), Françoise Duthu (France), Umar Chapra (Pakistan/Saudi Arabia), Michel Collon (Belgique), Dr. Munawar A. Anees (Pakistan), Tahir Abbas (UK), Rafik Beekun (USA), Louay Safi (USA) , Sheila Musaji (USA), Bob Crane (USA), Jafar Siddiqui (USA), Muqtedar Khan ( USA), Charles Butterworth (US), Jocelyne Cesari (USA- France), Istishhad Mousa (Canada), Yahya Birt (UK), Muneeb Nasir (Canada), Dr.Mario Liguori Presidente I.T.I. Istituto Tributario Italiano Centro Studi di diritto e tecnica tributaria (Italia), Tarik Ramdani (France), Remi maliz (France), Nadia Bittame (France), Jeanne-Marie El Mejjad Marrakech (Maroc), Sadeekah Saban – CT (South Africa), Homera Ansari (India), Zineb Rabi Andaloussi (France), Shaheryar Akbar (Pakistan-USA), Gemma Slack (USA), Amjad Saleem (Sri Lanka), David Burrell (USA), Dr Serena Hussain, Loubna Youssef, PhD. Cairo University (Egypt), Claude Calame (France), André Tosel (France)


ORGANIZATIONS :

European Muslim Network, Présence Musulmane Montréal, Présence Musulmane Toronto, American Muslims of Puget Sound (USA), Collectif des Musulmans de France, Centre Culturel Tawhid (France), Trait d’Union (France), Al Houda (France), AJCREV (Alliance de la jeunesse contre le racisme l’exclusion et la violence) (France), Collectif des Féministes pour l’Egalité (France), Mouvement des Indigènes de la République (France)

 

This is a serious campaign, we need your name, surname and country (please no pseudonym).

Thank you for respecting these conditions when you will sign the form below.

11 Commentaires

  1. İsrail devletinin hukuk tanımaz saldırılarını kınıyorum. ABD Başkanı Obama’dan bu faşist uygulamalara son vermesini bekliyorum. Bütün ezilmiş halklar adına…

LAISSER UN COMMENTAIRE

S'il vous plaît entrez votre commentaire!
S'il vous plaît entrez votre nom ici